Jugger

Kom och prova spela med oss.


Under lördagen (den 31/8) kommer det finnas representanter från Projekt Jugger och från Umeå Osport som kommer att försöka lära ut sin favoritsport, Jugger. Men vad är egentligent Jugger?

Jugger, som närmast kan beskrivas som en kombination av rugby och fäktning, och som även omnämnts som en sport för den som inte anser sig höra hemma i någon annan sport, ökar i popularitet. I Tyskland finns en särskild serie för universitets- och högskolelag. Det finns lag i Australien, Österrike, Irland, Storbritannien, Polen, Danmark, Spanien, Sverige, Colombia, Costa Rica och i Nederländerna. (info från https://sv.wikipedia.org/wiki/Jugger 2018-06-14)

Jugger har sitt ursprung i den amerikanska filmen the Blood of Heroes (1989) och kan liknas vid ett actionfyllt strategispel som sker öga mot öga under kontrollerade former. Utrustade med pompor, vadderade markeringsstavar i olika utformning, ska ett lag om fem samarbeta för att ta sig över planen. För att de ska klara uppgiften krävs kommunikation, kreativitet, samarbete och mycket mer.

Varje lag har en Qwik, en springare utan pompa, det är den enda spelaren i laget som kan ta bollen och göra mål. Övriga spelare bär pompoer som de försvarar det egna laget med genom att markera motståndarlaget. Om en spelare markeras av en pompa blir spelaren inaktiv och sätter då ner ett knä i marken samt en hand bakom ryggen och använder fingrarna till att synligt räkna 5-8 stenar. Inom jugger räknas matchtiden efter en trummas slag, ett trumslag är lika med en sten.

Vi kommer att hålla ett antal planerade lektioner som man kommer kunna anmäla sig till i förväg men även lämna tid öppen för drop-in.


Schema

10.00 - 11.30 Bokningsbart introduktionspass i Jugger för vuxna (>15 år). Anmälan
11.30 - 12.30 Drop-in pass med möjlighet att ställa mer frågor till utövarna.
12.30 - 14.00 Bokningsbart introduktionspass i Jugger för barn. Anmälan
14.00 - 15.00 Drop-in pass med möjlighet att ställa mer frågor till utövarna.